Lappilaiset maailmalla – Näin saat parhaan hyödyn kansainvälisistä tilaisuuksista

Lappi on vahvasti edustettuna kansainvälisissä verkostoissa pitkälti Arctic Smartness –yhteistyön ansiosta. Kansainvälisyyden tarkoituksena ei kuitenkaan ole matkustelu, vaan sen tuoma lisäarvo Lappiin. Lappilaisella yhteistyöllä saadaan paljon aikaan ja kansainvälisellä sitäkin enemmän. Keräsimme Arctic Smartness -konkareilta käytännön vinkkejä, joilla sinäkin saat kansainvälisistä tilaisuuksista parhaimman hyödyn.


1. Ole kuin kissa mangustien joukossa

Kristiina Jokelainen, Lapin liitto

”Foorumeille ei kannata lähteä vähättelemään itseänsä. Monet muutkin toimijat tulevat samoista lähtökohdista, joten mene rohkeasti mukaan. Älä anna Brysselin pukumiesten pelottaa, vaan hyppää mukaan ja ole kuin kissa mangustien joukossa!”


2. Mieti itsellesi selkeä tavoite

Niko Niemisalo, Lapin AMK

”Ennen jokaista ulkomaan reissua, oli se sitten partneritapaaminen, konferenssi tai työpaja, mietin etukäteen selkeän tavoitteen matkalleni. Kotiin viemiseksi haen usein uusia hankeideoita ja niiden ympärille eurooppalaisia verkostoja. Samalla pyrin päivittämään itseni ajan tasalle EU:n tulevista näkymistä”


3.Ole rohkeasti oma itsesi

Erkki Parkkinen, Sallan kunta

”Osallistuin lokakuussa 2018 Global Social Economy Forumiin Bilbaossa, jonne osallistui 1700 ihmistä ympäri maailmaa. Minua pyydettiin mukaan kunnanjohtajien avausseremoniaan (Mayor’s Podium), jossa yhdessä 24 kansainvälisen kollegani kanssa toivotimme osallistujat tervetulleiksi. Kerroin tuhatpäiselle yleisölle Sallasta, sen Euroopan mittapuulla äärimmäisen harvasta asutuksesta ja siitä, mitä yhdessä olemme saaneet aikaan. Lopuksi kutsuin kaikki kylään Sallaan ”in the middle of nowhere”. Tapahtuman ajan lukuisat ihmiset tulivat keskustelemaan kanssani avauspuheenvuorostani. Reissu onkin poikinut tähän mennessä yhteistyön Madridin kaupungin ja Sallan välillä.”


4. Kysy reippaasti kysymyksiä

Tanja Häyrynen, Maaseutuklusteri

”Kannattaa aina kysyä kysymyksiä, aina kun sellainen tulee mieleen. Kysymystä esittäessä on sinulla samalla mahdollisuus esitellä lyhyesti omaa toimintaasi ja Lappia. Tämän avulla olen saanut kiinnostuneita yhteydenottoja ohjelman ulkopuolella.”


5. Älä lähde kotiin loppusanojen jälkeen

Ilari Havukainen, Lapin liitto

”Kansainvälisten tilaisuuksien paras anti on yleensä virallisen ohjelman ulkopuolella. Usein vapaamuotoinen seurustelu johtaa parhaisiin tuloksiin. Ohjelman lisäksi on hyvä tutustua osallistujalistaan ja miettiä miten voisi olla itse helposti lähestyttävämpi etsiessä uusia kumppaneita, joilla on yhteisiä kiinnostuksen kohteita.”


6. Muista myös potentiaaliset suomalaiset yhteistyökumppanit

Eila Linna, Lapin AMK

”Usein kansainvälisissä tilaisuuksissa on mukana myös muita suomalaisia toimijoita. Olemmekin löytäneet uusia suomalaisiakin yhteistyökumppaneita ja samoista teemoista kiinnostuneita TKI-toimijoita ja viranomaisyhteyksiä kansainvälisiltä kentiltä. Tilaisuuksiin osallistuu usein myös valtion ja ministeriöiden edustajia, joiden kanssa voi syventää Suomessa aloitettua yhteistyötä sekä myös ideoida uusia yhteistyömuotoja.”


7. Oikotie yhteistyöhön vahvistuu myös vatsan kautta

Harri Malinen, Lapin yliopisto

”Eurooppalaiset konferenssit ja tapahtumat ovat täynnä julisteita, esitteitä ja videoita toiminnasta, ja jos jonkinnäköistä muistoesinettä, avaimenperistä pannunalusiin. Jos haluat jättää muistijäljen Lapista mahdollisille yhteistyökumppaneille, panosta lappilaisen ruuan tarjoamiseen. Makuelämykset säilyvät mielessä pitkään ja maustavat sanomaasi.”


8. Kysy neuvoa EU-toimistolta

Sointu Räisänen, Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto

”Brysselissä sijaitsevan Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston tehtävänä on ajaa maakuntien etuja EU-instituutioissa. Lisäksi autamme maakuntien hanketoimijoita sopivan EU-rahoituksen etsimisessä ja kansainvälisten hankekumppaneiden löytämisessä. Maakuntiemme toimijat saavat lisäksi käyttää maksutta loistavia kokoustilojamme aivan EU-korttelin kyljessä.”


9. Kansainvälistyä voi myös poistumatta Lapista

Ilkka Kauppinen, Arctic Warriors Oy

”Lappilaisen yrittäjän ei aina tarvitse panostaa suuriin vienninedistämismatkoihin, vaan tuotteita voi markkinoida kansainväliselle ostajakunnalle myös Lapissa. Matkailun hyödyntäminen on uudelle yrittäjälle loistava tapa tehdä tuote- ja markkinatestausta suoraan kuluttajilla, ja tietysti myydä tuotteita. Myös esiintyminen Suomessa järjestetyssä EU-tason seminaarissa poiki meille ilmaista mainosta päästessämme mukaan Euroopan laajuiseen investEU –markkinointikampanjaan.”


Hei lappilainen yrittäjä tai kuntatoimija! Jos haluat viedä opit käytäntöön EU-kentillä, ota yhteyttä: arcticsmartness(a)lapinliitto.fi, ja kerro mihin aihealueeseen kaipaisit kansainvälisten verkostojen tukea. Arctic Smartness -klusteritoimijat ovat valmiita lähtemään oppaiksi verkostoitumistilaisuuksien vaarallisiin maastoihin ja navigoimaan kanssasi läpi EU-termistöviidakon.


ARCTIC SMARTNESS -YHTEISTYÖ


  • Arctic Smartness -yhteistyön tarkoituksena on Lapin älykkään erikoistumisen toteuttaminen. Yhteistyötä toteutetaan avoimena verkostona, jossa lappilaiset alue- ja yrityskehittäjät jakavat tietoa ja kokemuksia sekä kehittävät lappilaista klusteritoimintaa jatkuvasti paremmaksi.
  • Lisätietoa Arctic Smartness -yhteistyön mahdollisuuksista sinun tarpeisiisi, saat klusterijohtajilta tai osoitteesta arcticsmartness(a)lapinliitto.fi

Näin me se tehdään -tarinat on laadittu Lappi – Arktinen ja kansainvälinen menestyjä -hankkeen toimesta.


Arctic Smartness -klusteritoimijat ovat valmiita lähtemään oppaiksi verkostoitumistilaisuuksien vaarallisiin maastoihin ja navigoimaan kanssasi läpi EU-termistöviidakon.